Kasa fiskalna mercury

Razem z uprawnieniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest zwykła?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być zastosowanie do osób poruszających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W sprawę obowiązujących przepisów prawa tego nie stawia się również wobec podmiotów oferujących usługi powiązane z pożywieniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które dostarczają nasze usługi sezonowo. Podobna rzecz stanowi w wypadku podmiotów wykorzystujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W ruchu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej formy nie ma miejsca wielkość lokalu, lub istnieje więc ciężka restauracja, albo i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Stanowienia nie posiada również wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w sferze gastronomicznej. Stąd te kasę patrzącą w lokalu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa pragnęła być obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z dalekimi stawkami VAT dla artykułów z innych kategorii.  Był to ważny warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej rola 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu chociaż w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wkroczyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w obecnych terenach kasę rejestrującą należy zawrzeć w ruchu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim została zrealizowana pierwsza usługa gastronomiczna.