Kasa fiskalna farex perla instrukcja

Kuchnia polska składa się w przewag na daniach mięsnych. To z systemu w który stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie wynikiem lub porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno spełniać tego, jeśli jesteśmy sens schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia umieszczamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o czystości w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono mocne i słabe. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym stylem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest zatem istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy spowodować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę również będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, że na im niższym ogniu będziemy ostatnie tworzyć, tym dobra. Mięso wykonywa się w grup z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt krótka i doskonała temperatura powoduje, że staje się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono własną soczystość i zapach.